Přemýšlíte, jaká (nejen) vegetariánská jídla zařadit do menu? Nechte se inspirovat indickou kuchyní

Přemýšlíte, jaká (nejen) vegetariánská jídla zařadit do menu? Nechte se inspirovat indickou kuchyní

Martina Janoutová

Martina Janoutová

Indická kuchyně se stala v posledních letech opravdu populární. Důkazem toho je velký výběr indických restaurací, kterých můžeme v každém větším městě nalézt hned několik. Svůj podíl na tom zajisté má i současný trend životního stylu hlásající zdravý způsob života a celkový rozmach vegetariánství. V indické kuchyni totiž převažují bezmasé pokrmy připravené ze zeleniny a luštěnin, což jsou právě potraviny, které nám Čechům v jídelníčku často chybí. Nikdy tedy není na škodu se v indické kuchyni alespoň trochu inspirovat.

V indické kuchyni se kořením nešetří

Když se řekne: „Indická kuchyně“, mnohým z nás se vybaví hodně kořeněná jídla. Taková představa není sice daleko od pravdy, ale jednalo by se o značné zjednodušení, protože indická kuchyně umí být velmi pestrá. Bohatá chuť indických pokrmů přesně odpovídá členitosti, rozlehlosti a kulturní i geografické rozmanitosti Indie. V každém koutu této země se připravují jiné tradiční pokrmy a při vaření se využívá jiných způsobů přípravy. Je proto velice obtížné charakterizovat indickou kuchyni jen několika slovy.

Koření však k indickým restauracím nepochybně patří. A ne ledajaké. Nejčastěji se využívá směs koření skládající se z kurkumy, římského kmínu a koriandru, které se po evropsku nazývá kari. Výjimkou není odlišné složení této zářivě žluté směsi v jednotlivých regionech Indie. Mezi další oblíbené indické koření patří zázvor, skořice, hřebíček, pálivé papričky, česnek a kardamom. Z výčtu lze snadno odhadnout, že jídla mají převážně pálivou nebo naopak sladkou chuť. Nikdy ale koření nezastíní samotnou chuť surovin v pokrmu.

Indická kuchyně boří mýtus o tom, že zdravá jídla nejsou chutná

Kromě toho, že je indická kuchyně chutná, umí také v dobrém smyslu působit na lidské zdraví. Již samotné koření obsahuje celou řadu prospěšných látek, které podporují funkci jater a slinivky břišní, zlepšují proces trávení a posilují obranyschopnost. Na působení kurkumy a zázvoru na organismus dokonce probíhají rozsáhlé studie, neboť se ukazuje, že v Indii například Alzheimerovo chorobou trpí čtyřikrát méně obyvatel než v Americe.

Pozitivní vliv na lidské zdraví má též velké množství zeleniny a luštěnin, které obsahují významné látky, jako jsou vitaminy, minerály a vláknina. Například čočka, z níž se velmi často připravují polévky, omáčky nebo pyré, obsahuje velký podíl kyseliny listové a hořčíku, který může pomoci normalizovat hladinu cukru v krvi.

Regionální rozdíly

A jak to bývá i u nás, tak právě i v Indii existují kulinářské rozdílnosti, co se týče krajů. Každý region používá trochu jiné přísady, způsoby vaření, a dokonce má i své vlastní tradiční recepty.

  • Severní část Indie – odtud pochází oblíbená omáčka korma nebo řada masitějších pokrmů podávaných se zeleninou a domácím indickým sýrem zvaným panýr. Hojně se zde také využívají hliněné pece tandúr, ve kterých se připravují nejen tradiční chlebové placky, ale také rožněné maso. Oblíbenou přísadou bývá jogurt, který se nejčastěji používá pro přípravu jemných omáček.
  • Jižní část Indie – čím více jižně, tím více se v jídlech objevuje jako hlavní přísada rýže nebo kokos. Z rýže se připravují rýžové knedlíčky nebo placky, které se podávají buď s masem, anebo dušenou zeleninou. Na jihozápadě je indická kuchyně obohacena o plody moře – zejména o krevety a různé druhy ryb. Z této části země se nejvíce ujalo jídlo zvané vindaloo, které nechybí snad v žádné indické restauraci. Vindaloo představují kousky masa s pálivým kořením v lehce kyselé omáčce. Kromě chuti je na tomto pokrmu zajímavé i to, že jeho kořeny sahají do Portugalska, odkud ho v době kolonizace přivezli Portugalci do provincie Goa.

Vegetariánství v Indii

Určit důvod, proč v indické kuchyni převažují vegetariánská jídla, není nic složitého. Tak jako prakticky všechno v této zemi je i jídlo ovlivněno náboženstvím. Hinduisté a džinisté nesmí pozřít hovězí maso, zatímco muslimové nejedí vepřové. Někteří Indové se masa vzdávají úplně, neboť se řídí zásadou neubližovat živým tvorům. A právě tato myšlenka se v posledních letech velkou rychlostí rozšiřuje i u nás. Lidí vzdávajících se nebo omezujících konzumaci masa přibývá, a zájem o vegetariánská jídla narůstá.

Vegetariánská jídla inspirovaná indickou kuchyní

Výhodou indických pokrmů je to, že se velice snadno upravují pro vegetariány. Například i typicky masové jídlo zvané tikka masala, lze připravit na způsob, který bude vyhovovat i těm, kteří se masa dobrovolně vzdávají. Kuřecí maso v jídle stačí jen nahradit lilkem. Na podobný způsob pak lze uvařit třeba zeleninové kari nebo kormu. Stejně tak je možné se indickou kuchyní pouze inspirovat a přiblížit jí více té české. Například takové indické kari můžete obohatit o podzimní zeleninu, jako je dýně nebo červená řepa. Ať už se ale pustíte do přípravy jakéhokoliv jídla, už jen použitím typického koření vždycky dosáhnete nádechu Indie.


Wistro

Webové stránky navržené pro restaurace.

Stránky pro restaurace

Sledujte nás

Ať už máte malou kavárnu nebo síť restaurací...

...postaráme se o to, aby vaše online prezentace fungovala na jedničku.